Obserwatorzy

...

...

10 października 2010

Niedzielny wpis-ciasto orzechowo-karmelowe

Tak jak obiecałam dzisiaj wpis niedzielny,czyli słodki:

Ciasto orzechowo-karmelowe


6 jaj
1 szkl.cukru
1/2 szkl.mąki pszennej
1/2 szkl.mąki ziemniaczanej
1/2 szkl.mielonych orzechów włoskich
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ubić białka,dodać stopniowo cukier,dalej ubijać.Dodać żółtka,lekko rozmiksować.połączyć obie mąki ze sobą i z proszkiem do pieczenia,dodawać stopniowo do masy mieszając.Na koniec dodać orzechy i kakao.Wymieszać,wylać na formę wyłożona papierem do pieczenia.piec w temp.180 stopni ok.pół godziny.Po ostygnięciu przekroić na połowę.
Masa:
1/2 litra śmietany kremówki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(gotować ją dzień wcześniej ok 2 i 1/2 godziny w garnku z wodą.
1 śmietana bita "śnieżka"
2 łyżki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody(tak jak jest w przepisie na opakowaniu żelatyny)
Schłodzoną śmietanę ubić,dodać "śnieżkę",potem dodawać powoli karmel który powstał z mleka.Na koniec ostudzoną żelatynę(pilnować,żeby nie stężała)
Masą przełożyć biszkopt.Zostawić trochę masy,aby posmarować wierzch ciasta.posypać tartą czekoladą.

Przepis ten chyba znalazłam kiedyś w necie,robiłam to ciasto pierwszy raz ,i oczywiście wszystkim moim domowym łasuchom smakuje:)
***
Robótkowego nie mam oczywiście co pokazać :(Myślę,że po niedzieli już zasiądę do xxx...chodź mam jeszcze w planie załadować do słoików paprykę czerwoną i kapustę(też czerwoną)
Żegnając się z Wami na parę dni...
DUŻO SŁONECZKA ŻYCZĘ NA KOLEJNY JESIENNY TYDZIEŃ!

9 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojjjj, aż mi ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie zdążyłam zrobic tego pierwszego, a Ty już podajesz przepis na następne :). Wygląda super, smakuje pewnie też :)))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm.... Ale smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I kolejne pyszne cisto masz dla nas :).

    Chyba zrobię sobie dla Twoich przepisów osobny folder w moich plikach :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam,ja poproszę kawałek tego ślicznego ciasta :)) Na pewno jest smaczne,aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj z pewnością wykorzystam ten przepis. Ciasto zapowiada się przepysznie

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free background from VintageMadeForYou