Obserwatorzy

...

...

24 października 2013

Z serii owocowej i jesienne ciacho ;)

Witam wszystkich zaglądających w to moje skromne miejsce.
Dzisiaj chciałam Wam pokazać raptem dwie rzeczy jakie ozdobiłam .
Owocowy słoik ozdobiony papierem ryżowym w kolorze ecru i motyw z  serwetki-pomarańcza.

Na obecna chwilę przechowuję w nim (całkiem nie owocowo ) suszone grzybki,których w tym roku znowu było sporo ;)
Kolejna butelka w moim dorobku już nie owocowa a różana.

Jak przystało na butelkę mieściła się w niej nalewka mojej teściowej (z wiśni) .Co prawda na obecną chwile jest już opróżniona ,ale na najbliższą sobotę muszę ją znowu napełnić,bo będę mieć imieninowych gości ;)


Na chwilę obecną mam w "robocie" jeszcze dwie rzeczy ,a w planie jeszcze co najmniej trzy.Wszystko oczywiście decoupage.
A skoro mamy piękną słoneczną jesień ,na samo to słowo JESIEŃ na myśl przychodzą mi liście i jabłka,a skoro jabłka to...pyszny jabłecznik.
Dzielę się więc z przyjemnością z Wami przepisem na :

Cytrynowy jabłecznik.

SKŁADNIKI:
2 kg.jabłek
3 szkl.maki
4 łyżki cukru
1 margaryna Kasia 
4 jaja
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon
3 kiśle cytrynowe
bułka tarta
KRUSZONKA:
3 łyżki margaryny
3 łyżki cukru
5 łyżek mąki (wg.mnie najlepiej krupczatki)

Jabłka (użyłam Champion) obrać ,pokroić w plastry,uprażyć w garnku.Gdy trochę przestygną wsypać dwa kisiele,cynamon.Wymieszać.
Zagnieść ciasto z mąki,cukru,margaryny,proszku do pieczenia,soli i żółtek.Cisto rozciągnąć na blaszkę,posypać bułka tartą,wyłożyć jabłka.Wstawić do pieca o temp. 180 stopni.W tym czasie ubić 4 białka ,dodać stopniowo 1/2 szkl.cukru i na koniec 1 kisiel cytrynowy.Wyłożyć na masę ciasto,posypać przygotowaną wcześniej kruszonką i ponownie wstawić do pieca.Piec do zrumienienia wierzchu ciasta.Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
ŻYCZĘ SMACZNEGO ;))



Zmykam do kuchni,ba jak wspomniałam w sobotę mam mieć gości,więc plany kulinarne mam spore.Do wypróbowania mam nowy przepis na ...jabłecznik oczywiście (przepis brzmi ciekawie) ,jak mi się uda zapewne znowu się z Wami podzielę nim ;)
Muszę przyznać,że z przyjemnością piekę ciasta,a widząc,że znikają w mgnieniu oka jest to jeszcze większa dla mnie przyjemność ;)

7 komentarzy:

  1. Ula, przecież Ty 21 października miałaś imieniny- Wszystkiego najlepszego Ulcia!!! Ta różana butelka na nalewkę bardzo, bardzo ładna! Przepis na jabłecznik sobie ściągnę. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i życzę udanej soboty! Iza

    OdpowiedzUsuń
  2. spóźnione serdeczności imieninowe:). Decu super - ja mam zastój w tym temacie....A przepis odgapię - nigdy jeszcze takiej szarlotki nie robiłam. Miłej imprezy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prace jak zwykle śliczne :). Fajnie z takiej butelki napić się naleweczki :)
    Przepis juz sobie zapisałam i na pewno wypróbuje, bo moi panowie lubią jabłeczniki, ja zreszta też :)
    Dołączam się do życzeń imieninowych :)
    SERDECZNOŚCI!

    OdpowiedzUsuń
  4. Najszczersze życzenia a słoiczek i buteleczka cudowne:))))
    Przepis na szarlotkę sobie wezmę jeśli pozwolisz:))))
    Pozdrawiam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne prace decoupage,a jabłecznik wygląda przepysznie!!Muszę wypróbować przepis!Pozdrawiam i przepraszam za zaniedbanie Twojej osoby ostatnimi czasy....:( Planuję poprawę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wypróbowane - jest pyszne! Błyskawicznie zniknęło w deszczową niedzielę :). Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis na jabłecznik.Upiekę w czwartek.A poza tym zostaję tu na dłużej,bo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free background from VintageMadeForYou