Obserwatorzy

...

...

24 maja 2013

Rogaliki z czekoladową nutą i inne kulinarne propozycje oraz coś z decu.

Za oknem zimno,deszczowo,całkiem nie majowo :(
Więc ja dla Was mam parę kulinarnych propozycji.
A może ktoś ma ochotę na: Rogaliczki z czekoladową nutą ;)
Przepis mam od pewnej pani M.


Składniki:
-1/2 kg.mąki
-25.dag.margaryny
-5.dag.drożdży
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-szczypta soli
-2 jaja
-1 łyżka cukru
Śmietanę+drożdże+cukier rozetrzeć.Posiekać margarynę z mąką,dodać rozrobione drożdże,jaja,sól,zagnieść ciasto.Włożyć na 1/2 godz.do lodówki.Rozwałkować ciasto w kształt koła,wycinać trójkąty,a następnie zawijać rogaliczki dodając do środka nadzienie wg.uznania,smaku,upodobania.Ja dałam na przykładem pani M. kawałek mlecznej czekolady,a do innych białą czekoladę.Rogaliki pozwarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp.180 st.przez ok.20 min.
Są rewelacyjne ;))


***
Często robicie pierogi ?
Jeśli tak,to z jakim nadzieniem zazwyczaj ?
Ja oprócz pierogów z serem,truskawkami,jagodami i ruskimi zrobiłam ostatnio za namową siostry.
Pierogi z kaszą i pieczarkami.
Spróbujcie są bardzo dobre.A do farszu potrzeba:
-1 saszetka  kaszy jęczmiennej
-kilka pieczarek
-cebula
Kaszę ugotować wg.przepisu na pudełku,osączyć,ostudzić.Pieczarki obrać,umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej,przesmażyć wraz z cebulą na margarynie.Połączyć z kaszą ,doprawić sola i pieprzem.
Gotowe pierogi polać cebulką przesmażoną na masełku.
***
I następny farsz do pierogów:
Z kaszą gryczaną i białym serem:

-1 saszetka kaszy gryczanej (ugotować,osączyć,ostudzić)
-30 dag.sera białego
-cebula(przesmażyć na maśle)
-1 jajko
Ser rozetrzeć,połączyć z kaszą i z cebulą.Dodać jajko,wymieszać.Przyprawić sola i pieprzem.
Ugotowane pierogi podawać z kleksem kwaśnej śmietany.

Ciekawa jestem czy skorzystacie z moich propozycji i jak Wam będą smakować pierogi i rogaliki.
***
A z moich nowych prac do pokazania mam jedynie dwa przedmioty z serii papierem ryżowym na szkle....

Jest to słoik.
Myślę,że podaruje go mojej mamie.


Wazon lub może osłonka na doniczkę.
A ta ozdoba może powędruje do teściowej ;)


Zastosowałam tu znowu papier ryżowy biały,a motyw słoneczników pochodzi z serwetki ryżowej(dostałam od mojej córki-kupiła mi podczas jednego z wypadów w empiku)
***
Coś tam jeszcze podobnego robię (na prezencik dla siostry),a w wolnych chwilach czytam..nadal ;)
A co upolowałam w bibliotece...to już następnym razem ..;))


9 komentarzy:

  1. uwielbiam słoneczniki!!!a rogaliki nic tylko schrupać mniam...
    pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rogaliki wyglądają apetycznie! Właśnie byłam na spotkaniu z przyjaciółką i zachwalała twoje rewelacyjne placuszki ryżowe! A sałatkę z zupek chińskich robiłyśmy obie- też przepyszna! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Rogaliki do schrupania! zwłaszcza, że z czekoladą! Mnie też wzięło na decou i słoneczniki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rogaliki pychota!!! Uwielbiam jeść pierogi, robić je już mniej :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ pyszności tu serwujesz:) pierogi-umm skorzystam z przepisu, u mnie rodzinka przepada za pierogami, a z takim nadzieniem jeszcze nie robiłam :)
    Twoje decu baaaaaaaardzo mi się podoba, bardzo.Zresztą cały czas mam deseczkę od Ciebie i zdobi półeczkę w kuchni, pozdrawiam Uleńko

    OdpowiedzUsuń
  6. rogalika bym posmakowała, Twoje decu piękne a jak tam haft? u nas też zimno,nic nie rośnie,

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale u Ciebie pysznie:), zajrzałam też do wcześniejszych postów.
    Oj, jak mi się chce piec i gotować na całego! Jeszcze trochę i wypróbuję również Twoje przepisy!
    Decu śliczne.
    Dzięki za odwiedziny i dobre słowo. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż mi zaburczało w brzuchu - takie słodkości pokazałaś :)
    Komplecik ze słonecznikami jest bardzo uroczy i na pewno się spodoba obdarowanym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepisy super, rogaliczki aż pachną z ekranu już mi ślinka cieknie:))
    Wazon i słoik z papierem ryżowym super!!!!

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free background from VintageMadeForYou